Monografia comunei

Comuna Brebeni are un relief deluros, fiind strabatut de paraul Darjov. Cele mai vechi dovezi ale existentei umane descoperite pe raza comunei dateaza din epoca neolitica si epoca bronzului.

Comuna Brebeni este situate in partea centrala a judetului Olt, la sud de municipiul Slatina, la o distanta de 12 km.
Teritoriul comunei este format din satele Brebeni - ca resedinta si, respective Teiusi.
Comuna Brebeni are un relief deluros, fiind strabatut de paraul Darjov.
Cele mai vechi dovezi ale existentei umane descoperite pe raza comunei dateaza din epoca neolitica si epoca bronzului.
Prima mentiune documentara apare intr-un hrisov de la 20 iunie 1584, prin care Petru Cercel intareste lui Girgiu si lui Draghici, postelnici, ocina la Jid.
O a doua mentiune dateaza din anul 1585- luna septembrie, ziua a noua, intr-un document dat de Mihnea Turcitu in care apare ca martori, "Stoica din Jidu, Manea din Brebeni".
In malul stang al Darjovului, inalt de circa trei metri, in spatele fostului sediu al Intreprinderii Agricole de Stat - s-a gasit un strat de cutura gros de circa 0.7 metri cu fragmente ceramice corodate ce puteau fi atribuite culturii neolitice Cris. Pe valea paraului Oboga, la locul numit "Ogorul lui Ionita tiganu", unde terasa de vest descrie un arc larg inconjurand o lunca ferita de vanturi, in coltul de sud-vest se gasesc in aratura numeroase fragmente ceramice de la inceputul epocii bronzului, din cultura Glina.
Localitatea Brebeni se afla la limita administrative cu teritoriul urmatoarelor commune: la nord-est: comuna Perieti, la est: comuna Schitu, la sud-est: comuna Vilcele, la sud: comuna Coteana, la vst: comuna Milcov si municipiul Slatina iar la nord-vest: comuna Valea Mare.
Teritoriul comunei Brebeni este situate in partea estica a Campiei Boianului, la confluenta dintre Podisul Getic si Campia Romana, avand altitudinea cuprinsa intre 150 si 186 metri, cu u relief fragmentat de numeroase vai.
Din punct de vedere hidrogeologic, teritoriul se incadreaza in bazinul raului Olt, fiind traversat de afluentul acestuia- paraul Darjov.
Acest parau traverseaza teritoriul administrative de la nord la sud, cele doua componente fiind amplasate longitudinal de o parte si de alta a acestuia.
Zona in care se afla teritoriul comunei Brebeni are o clima temperat-continentala, caracteristica prin ierni mai putin aspre, temperature medie anuala fiind de 10.7 grade Celsius, in registrul pluviometric de 641 mm.
Vegetatia este reprezentata prin subzona padurilor de stejar si mixte de tip sud-europene care ies in evidenta prin diferite palcuri de paduri.
Fauna este reprezentata prin mamifere de genul: vulpea, iepurele, veverita, bursucul, caprioara, reptile ca: serpi, soparle, gusteri, si pasari precum: ciocarlia de padure, potarnichea, gaita, turturica, ciocanitoarea, fazanul.
Ca marime, comuna Brebeni, se incadreaza in categoria comunelor mijlocii, cu o populatie totala de 2.968 locuitori, repartizata pe satele componente astfel: Brebeni 2.405 locuitori si Teius 563 locuitori.
Conform planului si registrului cadastral al comunei brebeni, suprafata teritoriului administrative al comunei este de 9.32 ha defalcate pe categorii de folosinta dupa care urmeaza: terenuri agricole 8.405ha si terenuri neagricole 957ha.
Organizarea circulatiei si a transportului in teritoriul administrative se face prin intermediul Dj 546, drum ce asigura legatura intre satele componente ale comunei si a acestora cu localitatile judetului.
La nivelul comunei exista un system centralizat de alimentare cu apa, system ce nu functioneaza la parametrii la care a fost proiectat.
Alimentarea cu energie electrica este asigurata de retelele de inalta si medie tensiune ce traverseaza teritoriul administrative al comunei.
Dezvoltarea activitatilor industriale la nivelul comunei Brebeni este posibila in baza prelucrarii produselor agricole, respective prelucrarea florii soarelui si morarit.
Nu exista baza de receptie, cea mai apropiata aflandu-se la aproximativ 10 km, I apropierea statiei de cai ferate Slatina.
Nu exista gari sau autogari, calatorii fiind preluati direct din cele trei statii auto existente in comuna.
Pe teritoriul comunei Brebeni nu exista unitati turistice sau alte amenajari pentru agrementul populatiei.
Unitatile si institutiile din domeniul serviciilor publice sunt urmatoarele: Primaria- care detine o cladire P+1, proprietate a Consiliului Local Brebeni si are un numar de 15 salariati; Politia- detine o cladire, stare buna, proprietate a Ministerului de Interne- cu trei salariati; Dispensar uman- detine o cladire P+, stare buna- cu trei salariati; Dispensar veterinar- detine cladire parter, stare buna cu un salariat; Camin cultural - cladire parter, stare buna, sala de spectacole cu aproximativ 200 de locuri, doua incaperi auxiliare, dar nu are salariat si nici nu desfasoare activitati culturale; Biblioteca comunala functioneaza in sediul primariei, la etaj, cu un numar de 7000 de volume- carte- cu doi salariati; Biserica ortodoxa, situate la intrare in comuna, cu doi preoti: o viitoare biserica se afla in constructie in satul Teius; Un teren de sport in suprafata de 1 ha; Unitate P.T.T.R.- functioneaza in sediul primariei Brebeni- are trei salariati. Ca unitati de invatamant exisata un numar de trei gradinite si trei scoli.
Asezarea geografica, situarea in teritoriu, legaturile cu comunele din judet si conditiile geoclimatice sunt premise favorabile dezvoltarii in perspective a comunei in baza economiei predominant agricole.

Stiri

Ultimele stiri
      Solicitare informatii / Legislatie